Gezmeye başladığım ilk zamanlar fotoğraf ve videolarımı bende herkes gibi ilk olarak telefonumla çekmeye başladım. Kullandığım telefon IPhone 6 ilk fotoğraf çekmeye başladığımda benim için gayet yeterli oluyordu aslında.
Fakat daha sonra dağcılıkla beraber doğada geçirdiğim zamanın da artmasıyla bana yetmemeye başladığının farkına vardım. Işığın güzel olduğu zamanlar pekala iş görebiliyor. Fakat gece uzun pozlama, gece çekimi, kötü ışıkta çekmek durumunda kaldığımda istediğim sonuçları almam pek mümkün olmadı.
Sony a6000
Bu yüzden yanımda kolayca taşıyabileceğim ve istediğim şeyleri de az çok yapmama imkan veren Sony a6000 aynasız kamerayı tercih ettim. Makine alırken insanların en çok düştüğü yanılgı, birinin fotoğraflarına bakıp makine almak oluyor, aldıktan sonra da ben neden öyle fotoğraflar çekemiyorum sorunsalı başlıyor.
Günümüzde artık bir çok kişi fotoğraflarını çektikten sonra editleme yapıyor, bu konuda fikir ayrılıkları mevcut. Kimisi edit işleminin de fotoğrafın bir parçası olduğunu, fotoğrafın ortaya çıkarılması süresince, yardımcı bir ekipman olarak görüyor. Kimisi ise ben her şeyimi ayarlarım deklanşöre bastığım an benim için o sahne bitmiştir diyor. Bu tamamen kişisel bir tercih.
Burada dikkat edilmesi gereken gördüğünüz fotoğraflardan sonra almak istediğiniz makineye karar verirken bu makine sizin isteklerinizi ne kadar yerine getirebilecek buna karar vermek. Profesyonel fotoğrafçı değilim, fotoğraflarımı da genel olarak otomatik modlarda çekiyorum. Raw çekmeye son zamanlarda başladım ve daha önce bu şekilde çekim yapmadığım için pişman oldum. Bu edit aşamasında çok daha fazla esneklik kazandırıyor.
Evet ben de çektikten sonra işleme yapanlardanım. Gezdiğim yerlerde vaktim kısıtlı olduğundan her zaman doğru ışığa denk gelemiyor veya yakalayamıyorum. Sadece fotoğraf için seyahat etmediğim için de çektiğim fotoğraflarda anlatmak ve vurgulamak istediğim şeyleri edit yardımıyla daha iyi ifade edebildiğimi düşünüyorum.
Lens olarak kamerayla beraber gelen kit lensi kullanmaktayım. İhtiyacım var mı var, ama ihtiyaçlar bitmiyor, şu anlık idare ediyorum. Makinenin video özelliğini pek kullanmamaktayım. Videoda dikkat ettiğim şey titreme olmaması, çektiğim görüntü izlerken beni rahatsız ediyorsa insanlara izletmemin daha zor olacağını düşünüyorum. Gimbal ekipmanları da kameralar için oldukça pahalı olduğundan kamerayı sadece fotoğraf çekmek amacıyla kullanıyorum.
Kameramla beraber polarize filtre, zaman zaman da Nd filtre
kullanmaktayım. Bunların dışında edit işlemlerimi genel olarak Adobe Lightroom üzerinde yapıyorum. Hazır bir preset kullanmıyorum. Her fotoğraf için gözüme hoş gelecek şekilde edit işlemlerimi gerçekleştiriyorum. Edit işlemi için daha sonra ayrı bir yazı yazacağım. Fotoğrafların öncesi ve sonrasını göstererek edit işleminin neden önemli olduğuna değineceğim. (:
Xiaomi Yi 4k Aksiyon Kamerası
Telefondan sonra kullanmaya başladığım kamera aslında aksiyon kamerasıydı. Tırmanırken daha çok kaskıma takılı şekilde kullandığım ilk aksiyon kameram da yine Xiaomi’ydi. Fakat memnun olmadığım bu kamerayı satıp yeni modeli olan Yi 4K’yı almaya karar verdim.
Video üretmek konusunda daha çok bu kamerayı kullandım. En büyük özelliklerinden birisi de balık gözü çekim yapabildiği için kimi yerlerde kendi fotoğrafımı çekmem gerektiğinde, rahatça hem kendimi hem manzarayı kadraja sığdırmam oldukça kolay oldu.
Bir diğer güzel özelliklerinden biriside su altı kabıyla beraber, su altında da çekim yapmayı kolaylaştırması. GoPro bu işlemi kap olmadan da yapabiliyor fakat fiyatları arasında çok büyük farklar var. (:
Zhiyun Smooth Q Gimbal
Bu gimbalı telefonumla sarsıntısız çekim yapmak amacıyla alsam da, bir yerden sonra taşıma, kurma gibi sorunlardan dolayı yanıma pek almamaya başladım. Bu sorunsal herkeste bir zaman sonra ortaya çıkar. Kamera veya farklı bir şey olsun, ağır, kullanımı zor ve pratik olmayan şeyleri seyahatlerinizde yanınıza almamaya başlarsınız. O yüzden ekipman alırken dikkat edeceğini şeyler kolay kullanım, ağırlık ve çekim kalitesi olsun. (:
Vanguard Espod Cx 203AP Alüminyum Tripod + PH-23 2 Yönlü Pan Head
Eskilerin ucuz alırsan iki kez alırsın sözüne her zaman katılmışımdır. Tripod gibi yardımcı ekipmanlarda genelde o kadar para veremem kafasıyla iş görecek ucuz bir şey alınıyor. Fakat bu ucuz alet, makinenize zarar vermenize neden olabilir. Tripodum giriş ve orta seviye için iş görecek özelliklere sahip. Bundan önce ağır ve malzeme kalitesi oldukça kötü bir tripodum vardı.
Şuan ki tripodumun tek sıkıntısı head kısmının makineyi dik koymamı desteklemediğinden mecburen yatay kadraj kullanıyorum. Ekipmanlar genel olarak kullanıldıkça oturan ve ihtiyaçların öğrenildiği şeyler olduğu için yeni alma ihtiyacı her zaman oluyor. Bu yüzden almadan tecrübe edenlerin tecrübelerinden yararlanmakta fayda var. Bu yazıyı yazma nedenlerimden biriside bu.
Yakın zamanda ise almak istediğim yeni bir kamera var. Bununla video üretmek oldukça kolay olacağından bundan sonra gezilerimde bol bol video çekeceğim. Kamera şu anlık süpriz olsun aldığım zaman bol bol paylaşım yapacağım. (:
Bol bol seyahat eden birisi olarak gördüğüm güzel şeyleri güzel bir anı olarak saklamak ve insanlara da göstermek amacıyla bu işe giriştiğimi söyleyebilirim. Daha sonra ise bu biraz da tutku haline geldi. Yazımı şu güzel sözle bitirmek istiyorum.
“Fotoğraf çekmek, insanın aklını, gözünü ve yüreğini aynı hizaya getirmesidir. Bu bir yaşam tarzıdır.” -H.C. Bresson