Balkan turuna başladığımız Saraybosna ile Bosna Hersek gezi notlarım başlıyor. Güneydoğu Avrupa’da bulunan Bosna Hersek, mimari ve yaşantısıyla bize oldukça benzeyen Balkan ülkesi. Başkenti ve en büyük şehri Saraybosna, en turistik noktası ise Mostar Köprüsü‘yle ünlenen Mostar şehri. Bosna Hersek, Türk vatandaşlarından vize istemiyor. Dönüş uçak bilgisi ve konaklama bilgilerinizle ülkeye kolayca giriş yapabilirsiniz. Türkiye’den, vizesiz ülkeler arasında en çok rağbet edilen ülkelerden birisi Bosna Hersek.
Bosna Hersek yakın geçmişte büyük bir katliam yaşadı. 11 Temmuz 1995 yılında Srebrenitsa Katliamı olarak tarihe insanlığın kara bir lekesi olarak kazındı. Bugün hala şehirlerde bu katliamın izleri aynı şekilde durmaktadır. Evlerde ve bir çok yerde kurşun izlerini görünce olayın ciddiyetini çok daha iyi anlayacaksınız. Don’t forget Srebrenitsa yazılarını bir çok yerde göreceksiniz.
Bosna Hersek’te Gezilecek Yerler
Bosna Hersek’in popüler yerleri her ne kadar Saraybosna ve Mostar olsada görülecek o kadar fazla güzelliği var ki 1 hafta dahi kalsanız bunları bitiremezsiniz. Ama buraya gelmişken görmeden dönmemeniz gereken yerlere değineceğim. Saraybosna ve Mostar için iki gün yeterli olacaktır. Ama burayı daha iyi yaşayıp, başka yerlerini de görmek isterseniz Banja Luka, Tuzla, Pocitelj, Travnik, Jajce gibi gezip görebileceğiniz farklı yerleri de mevcut. Bosna Hersek doğa güzellikleri, kültür ve tarihiyle sizi kendine hayran bırakacak. Saraybosna’dan Mostar’a tren ve otobüslerle ulaşım sağlayabilirsiniz. Özellikle treni yol güzelliğinden dolayı çok öneren duydum. Eğer arabayla gezmiyorsanız tercihiniz tren olsun.
Saraybosna’dan Mostar’a giderken yol üstünde Jablanica’dan geçeceksiniz. Biz arabayla seyahat ettiğimiz için bazı yerlerde durup Neretva Nehri’ni izleyip bu harika manzaranın tadını çıkardık. Balkan Ülkeleri genel olarak yemyeşil sanki sürekli Karadeniz’de seyahat ediyormuşsunuz gibi hissediyorsunuz. Gölleri ve nehirleriyle, mavi yeşil bir doğanın için kilometrelerce yolun keyfine varıyorsunuz.

Bosna Hersek’te Konaklama
Biz buradaki konaklamamızı booking üzerinden yaptık. Normalde Saraybosna’da dönüşte 2 gece kalacaktık ama Tara National Park’ı görünce o günkü rezervasyonumuzu iptal edip 1 gece orada kaldık. Saraybosna merkezde Boutique Guest House EMPL 74 – Saraybosna kaldık. Hizmet açısından oldukça etkileyici bir deneyim oldu. Dino harika bir ev sahibi her sorununuzu gidermek için her şeyi yapıyor. Şehirde keyifli vakit geçirmeniz için size rehber kitapçık verip yardımcıda oluyor.
Bosna Hersek Konaklama Fırsatları
Booking.comBosna Hersek Para Birimi
Para birimi KM, 1 Euro yaklaşık 2 KM yapıyor. Mostar’da tam olarak 2 olan yerler görmüştüm ama Saraybosna’da 2’ye yakın değerlerden bozdurduk.
Bosna Hersek’e Ulaşım
Saraybosna’ya İstanbul’dan birçok havayolu firmasının uçuşu bulunmakta ve uçuşlar yaklaşık 1,5-2 saat arası sürmektedir. Şehre ulaşım yaklaşık 20 dakika ister taksi(20 KM) ister otobüs (6 KM) ulaşım sağlayabilirsiniz.
Saraybosna’ya Belgrad’dan tren ve otobüs ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Saraybosna’dan Kotor’a gitmek içinde Mostar üstünden otobüsle gidebiliyorsunuz. Fakat buraya giderken eğer Schengen vizeniz yoksa Hırvatistan tarafına geçmeyen otobüslere no visa diyerekten binebilirsiniz. Vizeniz varsa zaten Hırvatistan’a uğramakta oldukça güzel olacaktır.
Bosna Hersek’te Araç Kiralama
Hava alanında araç kiralama seçeneği mevcut. Buradan gitmeden internet üzerinden de araç kiralayabilirsiniz. Biz aracımızı RentalCars sitesinden Saraybosna havalimanındaki GumaX şirketinden kiraladık. Türkiye’de de gayet ekomonik fiyatlara kullandığımız RentalCars‘ın Balkanlar’da da hizmet verdiğini görünce seçimimizi bu yönde kullandık.
Bosna Hersek’te Yeme İçme

Boşnak mutfağı bizimle çok iç içe, Boşnak Böreği(Burek – 2 KM civarı porsiyon) , Cevabi(köfte – 7 KM civarı porsiyon) soğan ve pideyle servis ediliyor ve şekil olarak İnegöl köftesine benziyor. Ve olmazsa olmazlardan Triliçe tatlısı. Boşnak mutfağının öne çıkan tatları. Burada yemeklere hiç yabancılık çekmeyeceksiniz.

Bosna Hersek’te Dil
Bosna Hersek’te Boşnaklar, Sırplar ve Hırvatlar olmak üzere üç farklı millet yaşamaktadır. Fakat nüfusun büyük çoğunluğunu Boşnaklar oluşturmaktadır. Konuşulan dillerde bu yüzden çeşitlidir. Boşnakça, Sırpça ve Hırvatça halk tarafından konuşulan diller. Halkı çok cana yakın olduğundan dil bilmeseniz bile sıkıntı yaşamazsınız. Genel olarak İngilizce anlıyorlar.
Saraybosna Gezilecek yerler
Saraybosna’nın gezilecek yerlerinin başında Başçarşı geliyor. Yerel halkın yaşamını en net şekilde görebileceğiniz yerlerden. Merkezde her yer yürüme mesafesinde, yürüyerek çok rahat gezebilirsiniz. Yine merkezde bulunan Kutsal Kalp Katedrali (Sacred Heart Cathedral) ve İkinci Dünya Savaşı’nda hayatını kaybedenler anısına sürekli yanan Vjecna Vatra (Kan çiçekleri) ateşini mutlaka görün.
Saraybosna’da akşam Başçarşı’ya çıkıp gecesini de görün. Burası aynen tatil beldelerindeki ufak kasabalar gibi, sanki herkesi tanıyormuş gibi bir yakınlık duyuyorsunuz.

Umut Tüneli, Srebrenitsa Katliamı’nda halkın kazarak sığındığı bu tüneli anlatmak oldukça güç. Bosna Hersek öyle bir yer ki, Müslümanlar ile Hristiyanlar aynı mezarlıkta yan yana duruyor.

Mostar Gezilecek Yerler
Bosna Hersek gezilecek yerler – Mostar Köprüsü
Hep fotoğraflarını gördüğünüz Mostar Köprüsü‘nü görünce ayrı bir mutlu oluyorsunuz. Bu devasa köprüden atlamak ise buranın halkı için bir gelenek olmuş durumda. Atlamadan önce bahis açıp para topluyorlar. Mostar çok ufak bir şehir, çarşısını gezip, Mostar Köprüsü’nün yakınındaki çay bahçelerinde oturup bir şeyler içip harika manzarayı izleyebilirsiniz. Mostar’a gelenler genel olarak yakınındaki Blagaj Tekkesi‘ni de ziyaret ediyorlar. Burası da yine atmosfer olarak çok farklı bir yer, insana huzur veriyor gerçekten. Yakınındaki restoranda bir şeyler yiyip gününüzü burada noktalayabilirsiniz.


Kravice(Kravitse) Şelaleleri, Bosna Hersek’e gelipte çoğu kişinin görmeden es geçtiği bir yer. Bu harika şelalenin fotoğrafını görünce buraya kesin gideceğiz demiştim. Harika bir oluşum, cennetten bir parça gibi gerçekten. Burası Mostar’a yaklaşık 40 dakika uzaklıkta Hırvatistan sınırında Hırvatların yoğunlukta yaşadığı bir yerleşim yeriydi. Biz araba kiraladığımızdan dolayı rahatça gelebildik. Ama araba harici ulaşım ancak turlarla oluyor diye biliyorum.
Kravitse Şelaleri’ne gitmişken hava güzelse eğer(biz Haziran sonu Temmuz başı gittiğimizden çok güzeldi) buz gibi suyuna girip keyfini doyasıya çıkartın. Giriş ve otopark için hiçbir ücret ödememiştik.

Bosna Hersek öyle bir yer ki tekrar tekrar gitseniz sıkılmadan gezip keşfedeceğiniz bir sürü seçenek sunuyor. Hayatımda yaptığım en güzel şeylerden birisi Balkan turuydu. Bahanelerinizi bir kenara bırakıp 3-4 arkadaş beraber unutamayacağınız bu turu sizde yapın. Vizesiz Balkan turu yazımı okuyarak, seyahatinizi kolayca planlayıp çizdiğimiz rotayı kendinize göre şekillendirebilirsiniz.
Keyifli seyahatler 🙂
harika
Çok teşekkürler ☺️✋?