Schengen Vizesi Nedir?
Kısaca özetlemek gerekirse, Avrupa’daki Schengen bölgesine üye ülkeler tarafından istenen vize türüdür. Bu vizeyle girebileceğiniz ülkeler aşağıdaki gibidir.
- Almanya
- Avusturya
- Belçika
- Bulgaristan
- Çek Cumhuriyeti
- Danimarka
- Estonya
- Finlandiya
- Fransa
- Hırvatistan
- Hollanda
- İspanya
- İsveç
- İsviçre
- İtalya
- İzlanda
- Letonya
- Lihtenştayn
- Litvanya
- Lüksemburg
- Macaristan
- Malta
- Monako
- Norveç
- Polonya
- Portekiz
- Romanya
- San Marino
- Slovakya
- Slovenya
- Yunanistan
- Vatikan
Schengen vizesi aldıktan sonra bu ülkeler arasında serbestçe dolaşabilirsiniz.
Schengen Vizesi Süreleri
Schengen vizesi süreleri, aldığınız vize tipine (turistik, davetiye, ticaret), ülkeye, Schengen vizesi alış sayınıza vb. gibi birçok parametreye göre değişiklik göstermektedir. Bunun bir formülü yoktur, fakat istatistiklere bakılacak olunursa bazı ülkelerden daha kolay, bazı ülkelerden daha uzun vize almak mümkün.
Schengen vizesi süresi, sadece seyahat tarihinizi kapsayabileceği gibi, 3,6 ay 1,2 veya 3+ yıl olmak üzere birçok şekilde verilebilmektedir. Bunun yanında vize garantiniz de yok tabii, red yiyebilirsiniz de. Bu süreler sizin Schengen bölgesinde kalış sürenizi değil, vizenizin geçerlilik tarihini belirtir. Kalış süreniz ayrı olarak 90 gün gibi farklı bir şekilde belirtilebilir. Yani Schengen vizeniz 1 yıllıkta olsa Schengen bölgesinde kalabileceğiniz süreyi bu kısım belirler.
Schengen Vizesi Giriş Sayısı
Schengen vizesi başvuru yaptığınız ülke tarafından tek, çift ve çoklu olmak üzere 3 sınıfta verilir. Bu girişler vize sürenize göre değişiklik gösterebilir. Kısa süreli vizelerde genelde tek giriş hakkı verilmektedir. İlk kez Schengen vizesi alacaksanız büyük ihtimal tek giriş ve kısa süreli bir vizeye sahip olacaksınız demektir.
Schengen vize sayınız arttıkça ve vizenizdeki giriş çıkış tarihleri, kalış süresi gibi şeylere dikkat ettikçe vize sürenizin artması muhtemeldir.
Schengen Vizesi Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Pasaport
Schengen vizesi için planladığınız süresinin bitiş tarihinden itibaren en az 3 ay geçerli bir pasaportunuz olması gerekmektedir.
Başvuru süresi
Schengen vizesine planladığınız seyahat tarihinden en fazla 3 ay öncesinden başvurabilirsiniz.
Başvuru için gerekli evraklar
Bu evraklar her Schengen ülkesi için genel olarak aynı olsa da bazı ülkelerde değişiklik göstermektedir. Kısaca değinecek olursak çalışan ve turistik vizeye başvuracak birisi için istenen evraklar şu şekildedir.
- Schengen başvuru formu. Bu formda seyahat ve özlük bilgilerinizle ilgili doldurmanız gereken bazı bilgiler mevcut. Ülkeden ülkeye göre doldurulması gereken dil değişmektedir. Schengen vizesine hangi ülkeden başvuru yapacaksanız. Hangi dilde doldurmanız isteniyorsa o şekilde formunuzu doldurun teslim edin. Benim İsveç başvurusunda kullandığım Schengen başvuru formu için tıklayabilirsiniz. Bu form aracı kurumlar tarafından da doldurulmakta isterseniz ücreti karşılığında bu hizmetten yararlanabilirsiniz. Fakat internette detaylı olarak nerede ne doldurmanız gerekiyor bunlardan bahsedilmekte.
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği. Bu belge bazı ülkeler tarafından anne, baba, eş, çocuk gibisinden daha detaylı istenebiliyor.
- Gidiş dönüş ulaşımı için uçak rezervasyonları veya kullanacağınız farklı ulaşım için ulaşım bilgileri. Burada ben genelde biletlerimi satın alıp çıktısını verdim. Vize alamadığınız durumlarda biletiniz yanabilir. Bu tamamen kendi inisiyatifinizde.
- Seyahat süresini kapsayan otel rezervasyonu veya seyahat planını gösteren bütün belgeler. Seyahat süreniz boyunca Booking üzerinden ön ödemesiz ve ücretsiz iptal filtreleriyle uygun rezervasyonunuzu yaptırıp çıktısını sunabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken çıktıda adınızın ve kalacağınız tarihlerin seyahat tarihlerinizle tutarlı olması.
- İş yerinizden antetli kağıda alacağınız imza ve kaşeli izin onayı, SGK işe giriş bildirgesi, son ay(lar)ın maaş bordrosu (bu ülkeden ülkeye değişmekte), barkodlu SGK hizmet dökümü, şirketin ticaret odası kaydı, ticaret sicil gazetesinin kopyası, vergi levhası ve imza sirküleri. Benim çalıştığım şirkette sürekli vize alan olduğu için bu belgeleri hızlı bir şekilde temin edebiliyorum ve tüm evraklarımı yaklaşık iki gün içinde toplayıp vize başvuruma hazır olabiliyorum.
- Son 3 aylık hesap hareketini gösterir bankadan ıslak imzalı kaşeli orjinal banka hesap dökümü veya orjinal hesap cüzdanı (Isveçteki her gün X 40 € olarak hesapta gösterilmeli)
- 35×45 mm ölçülerinde son 6 ay içinde çekilmiş, arka fonu beyaz olan 2 adet biyometrik fotoğraf .
- Pasaport fotokopileri (bilgilerin ve 2015 ve sonrası Schengen vizelerinin olduğu sayfalar) Pasaportunuz belirlenen dönüş tarihinizden sonra en az 3 ay daha geçerli olmalı ve son 10 yıl içinde alınmış olmalı ve en az 2 boş sayfa içermelidir.
- 30.000 Euro teminatlı, Schengen ülkelerinde geçerli ve seyahat tarihlerini kapsayan seyahat sağlık sigortası.
Tüm bunların dışında kimileri arsa, tapu gibi üzerinize kayıtlı olan belgeleri sunarsanız avantajınıza olur diyor. Fakat bu belgeyi ilk Schengen başvurumda almama rağmen İsviçre aracı kurumu TLS contact istemedi ve geri verdi. Özel olarak istenmiyorsa genel olarak aracı kurumlarda bu belgeleri alıp konsolosluğa göndermiyorlar. Son yaptığım İsveç başvurusu için istenen belgeleri görmek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.
Schengen Vizesi İçin Sıkça Sorulan Sorular
Birden fazla ülkeyi ziyaret edeceğim Schengen vizesine hangi ülkeden başvurmalıyım?
Burada ülkeler genel olarak şu yolu izliyorlar. Hangi ülkede daha fazla kalacaksanız o ülkeden başvuru yapın. Fakat bazen başka bir ülkede daha fazla kalsanız da ilk girişi başka bir ülkeden yapabiliyorsunuz. Eşit sayılı günlerde ilk gireceğiniz ülkeden başvurmanız yararınıza olacaktır. Bazı ülkeler bu konuda katı kurallara sahip ve vizeyi aldığınız ülkeden giriş yapmanızı istiyorlar. O yüzden başvurmadan önce bunu da araştırıp ona göre başvurmalısınız. Ben genel olarak ilk giriş yapacağım ülkeden başvuru yapıyorum. Nasıl olsa Schengen bölgesine girince bu ülkeler arasında serbest dolaşım hakkım var.
Schengen vizemi aldım fakat vize tarihleri dışında kalsam ne olur?
Schengen vizesi tarihlerinizi geçirirseniz bu sizde kötü bir intibaya neden olacağından bir sonraki vize başvurunuzda muhtemelen red alacaksınızdır. Bunun yanında sınır dışı edilmeniz ve para cezası ödemeniz gereken durumlarda olabilir.
En uzun Schengen vizesini hangi ülkeden alabilirim?
Burada instagram hesabımdan yaptığım anket sonuçlarını paylaşacağım. Önceden Schengen vizesi alan yaklaşık 150 kişinin verdiği yanıtlar size bu konuda fikir vermesi açısından belki yardımcı olur.
İlk Schengen vizenizi hangi ülkeden aldınız?
[visualizer id=”891″]İlk Schengen vizeniz kaç günlüktü?
[visualizer id=”898″]Kaçıncı Schengen vizen?
[visualizer id=”900″]
En uzun Schengen süresi?
[visualizer id=”902″]
En uzun Schengen vizesi aldığın ülke?
[visualizer id=”904″]
Umarım bu bilgiler Schengen vizesine başvuracak olanlara faydalı olur. Schengen vizesi konusunda bir formül vs. olmasa da bu tür kişisel deneyimlerle en azından bir fikir edinmiş olup, bazı konularda tahminde bulunabiliyoruz. Ben ilk Schengen başvurumu İsviçre’den yapmıştım ve ilk vizemi seyahat tarihim kadar 9 gün olarak verdiler. İkinci vizemi bugün teslim aldım. İsveç 2. vizede ilk vizenin acısını çıkardı ve 1 senelik vize verdi. 🙂
Dikkat etmeniz gereken son nokta ise vize işinde çok fazla dolandırıcılık olmakta aracı kurumlara benzer isimlerde firmalar sizden ücret isteyip sonra ortadan yok oluyorlar. Bildiğim hiçbir kurum dışarıdan ödeme almıyor. Hepsi vize başvurusunda işlemlerden sonra ödemeyi alıyorlar. Bu konuya dikkat edin çünkü çok fazla bu tuzağa düşen var.
Sizde kendi tecrübelerinizi yorumlarda paylaşıp Schengen vizesi alacaklara katkıda bulunabilirsiniz.
Instagram: bahadirtortop
ne zaman japonya pasaportu alabileceğiz 🙂
Merhaba, Japonya pasaportu derken? ? vizeyi soruyorsanız Japonya’ya vizesiz seyahat edebiliyoruz (: