Merhabalar, eğer outdoor sporlarla ilgileniyorsanız bir de üstüne Türkiye’de yaşıyorsanız bu sporları yapmak oldukça maliyetli oluyor. Ülkemizde outdoor ürün üreten çok fazla firmanın olmaması, gelen ürünlerinde fahiş vergilerle satışa sunulması bu alanın gelişmesinde en büyük engel.
Bireysel özverilerle ilerleyen sektörde hobilerini bir şekilde yapabilmek için herkes bütçesinden bir şeyleri kısmak zorunda. Kamp ve doğa yürüyüşüyle başlayan outdoor ilgim dağcılıkla devam etti. Piyasanın içine girince ilk gözlemlediğim yeterli ekipmanın bulunmaması, bulunanlarında oldukça pahalı olmasıydı. Ben de bu konu üstünde araştırmalara başladım.
4 sene önce yurt dışından ürün getirme vergilerinin şuanda olduğu gibi olmadığından, yurt dışından kolayca istediğim ürünleri temin edip kullanabiliyordum. Fakat zamanla vergi sınırının düşmesi en sonunda da tüm ürünlerden alınabilecek hale gelmesi, üstüne Dolar/Euro kurlarının uçması 3-4 sene önce aldığımız ürünlerin bile fiyatını 3-4 katına çıkarmaya yetti.
Hobi sporlarımızı yaparken teknik, teorik ve pratik bilgilerin yanında, malzeme ve ekipmanında bu işin ayrılmaz bir parçası olduğu hakkında herhalde herkes hemfikirdir.
Bu işe ilk başladığımda ben de herkesin yaşadığı problemleri bizzat yaşadım ve kendime göre çözümler ürettim. Tamamen kendi deneyimlerimden oluşan bu çözümleri de hobisini bir şekilde yapmak isteyen insanlarla paylaşmak istiyorum.
Ülkemizde son yıllarda büyük bir büyüme gösteren bu sektörde Decathlon‘un payıda büyüktür sanırım. Sporu herkes için ulaşılabilir fiyatlarla destekleyen bu firmaya teşekkür etmek istiyorum. Fakat yurt dışında satılan bazı ürünler, yeterli ilginin olmamasından dolayı ülkemizde satılmamakta. Bunun yanında hatırı sayılır derecede outdoor ürünleri satan mağazaya sahibiz. Fakat bu mağazalar genelde daha yüksek kalitede ürün sattığından daha çok parası olan insanlara hitap etmekte.
Satılan bu yüksek kaliteli ve fiyatlı ürünleri yurt dışından almak istediğimizde, ülkemizle arada fiyat uçurumları olduğunu görmekteyiz. Burada ürün tedariği ve ülke vergileri işin içine girince ürün fiyatları 2 katına veya daha fazlasına çıkmakta. Haliyle aynı ürünü yurt dışından vergisini ve kargosunu ödeyip hala yarı fiyatlarına almak mümkün.
Giriş kısmı oldukça uzun oldu hadi söyle artık şu yöntemleri dediğinizi duyar gibiyim. Lafı fazla uzatmadan önceden defalarca alışveriş yapıp hiçbir sorun yaşamadığım, deneyimlediğim siteleri paylaşmak istiyorum. Burada bazı ürünleri iyi araştırmak lazım. Genel olarak büyük bir kısmında uçuk fiyat farkları olmasına rağmen bazı ürünlerde fiyatın dengeli hatta buradan alınması daha karlı olabilir.
Yurt dışından alışveriş yaptığım outdoor siteleri
SportsDirect
Sportsdirect burası ilk alışveriş yaptığım İngiliz menşeili siteydi. Decathlon gibi kendi ürünlerini üretmesinin yanında, kaliteli markaların ürünlerini de satmaktalar. Zaman zaman free shipping (bedava kargo seçenekleri) olmakta. Toplamda 10 defa alışveriş yapmışım. Hiçbir sorun yaşamadım, şuan kargo ücreti biraz daha artmış durumda fakat güzel indirimli ürünlerde değerlendirilebilir. Buradan sırt çantası, kar gözlüğü, eldiven, pantolon, yağmurluk, tencere seti, termos, baton, bot, tırmanış ayakkabısı, koşu kıyafetleri gibi ürünler almışım.
Avrupa ülkelerinden alışverişte %18 gümrük vergisi ödüyorsunuz. Kargo DHL ile teslim edildiğinden de hiçbir sorun yaşamadım ve ürünler genel olarak oldukça hızlı geldi. Decathlon son yıllarda daha fazla ürün getirdiğinden bu siteden alışveriş yapmayı zamanla bıraktım.
Trekkinn
Trekkinn İspanyol menşeili outdoor ürünler satan farklı bir site. Burada daha fazla kategoride ve çok sayıda markanın ürünü bulunmakta. Takip ederseniz zaman zaman kampanyalardan çok ucuza şeyler almanız mümkün. Buradan da toplamda 11 siparişim olmuş. Kask, kafa lambası, tırmanış ayakkabısı, koşu ayakkabısı, buff, yağmurluk, eldiven, pantolon, kaz tüyü ceket gibi şeyler almışım. Diyeceksiniz ki bunların bir çoğu zaten ülkemizde var. Evet doğru fakat fiyat olarak o zamana göre daha uygundu ve bazı ürünler burada bulunmuyordu.
SportPursuit
Sportpursuit İngiliz menşeili başka bir outdoor sitesi. Burası sadece internet üzerinden satış yapıyor ve önce sipariş toplayıp toplu ürün aldığından çok çok indirimli ürünler almanız mümkün, fiyatları gördüğünüzde acaba orjinal mi vs gibi şüpheleriniz olabilir. Çok kaliteli markaların çok makul fiyatara ürünleri bulunmakta .Buradan da 13 defa sipariş yapmışım. Stanley termos, kaz tüyü ceket, yağmurluk, softshell ceket, rüzgarlık ceket, zirve çantası, tırmanış ayakkabısı, salomon yürüyüş ayakkabısı, polar gibi ürünler almışım.
Fiyat farkını gösteren bir kaç örnek verip daha iyi anlamanızı istiyorum.


İki site arasındaki fiyat farkını hesaplayınca, 66 pound + 13.2 pound(%20 vergi) + 7.99 pound kargo = 87.19 pound = 630.27 TL (Türk Lirası)!!!
1573 TL nerede 630 TL nerede üstelik yukarıdaki 1573 TL’lik ürünler XL beden. Yani bu bedenler kalmış sadece. İngiltere ise minyon insan çok olmadığından daha çok küçük bedenler bulunmakta. Bu bizim için çok büyük avantaj. Yukarıdaki ürünler XS renk ve bedenlere göre fiyatlar 100 pounda kadar çıkmakta. Fiyat farkı neredeyse 2.5 kat ve vergi kargo dahil buna. He garantisini nasıl yapcaz derseniz. Aradaki farkla bir üründen daha fazlasını yine sipariş verebilirsiniz. (:
Firma her gün mail adresinize indirim yaptığı veya sipariş toplayacağı markaların bilgilendirmesini gönderiyor. Bu sayede kampanyalardan haberdar olabiliyorsunuz. Bu yüzden siteye üye olup ilgilendiğiniz sporları seçmeyi unutmayın.
Gümrük işlemi ve ödemesi şu şekilde oluyor. Ürün Türkiye’ye Aramex firmasıyla getiriliyor ve dağıtılıyor. Ürün geldiğinde gümrük işlemleri için tarafınıza bir mail gönderiliyor ve ürün bedelinin %20’si kadar sizden bir gümrük ücreti isteniyor. Mailde ücreti yatıracağınız IBAN bilgileri ve diğer bilgiler sizinle paylaşılıyor. Ödeme işleminden sonra yaptığınız bilgilendirmeye istinaden ürün dağıtıma çıkarılıyor ve tarafınıza teslim ediliyor. Siteden ürünleri alırken Estimated Date(Gönderim Zamanı) kısmına dikkat etmenizde fayda var. Bazı ürünler hemen gönderilirken bazıları ise drop shippingden dolayı ön sipariş toplama işleminden sonra gönderiliyor. Bu da ürüne göre 1 ay kadar bir süreyi bulabiliyor.
Bunun yanında sipariş verirken Türkiye’den bazı bankalar ödeme işleminde hata alabiliyor. Daha güvenli bir ödeme yöntemi için Amazon Pay yöntemini tercih edebilirsiniz. Ödeme yapacağınız kredi kartınıza dolar ekstresi tanımlarsanız da, kurda oluşabilecek dalgalanmalardan ve banka komisyonlarından en az şekilde etkilenmiş olursunuz. Bu sayede ürün bedelini ekstrede dolar şeklinde kurdan en az etkilenerek ödeyebilirsiniz.
Site size her gün e posta ile indirimli markaları tanıtıyor. Ülkemizde üst segmentte satılan Marmot, Lowe Alpine, Salomon, Arc’teryx, Under Armour gibi bir sürü marka makul fiyatlara alınabiliyor. Zaman zaman ekstra indirimlerde bulunmakta.
Bunun yanında instagram hikayelerimde, hangi outdoor ürününe ihtiyacınız var sorusunda çadır ve ayakkabı oldukça öne çıktı. Uyku tulumu ve sırt çantası da onları izledi. Bu konularda tavsiyelerim şöyle olur. Kendi kullandığım ürünlerden ve tecrübelerimden yola çıkarak, ünlü bir söz var ona uymanızı tavsiye ederim. Ucuz olanı alırsanız iki defa alırsınız. Ucuz etin yahnisi yavan olurda söylenebilir belki. (: Burada size ucuza alabileceğiniz aynı kalitedeki ürünleri tanıtmaya çalıştım.
Dağcılığa ilk başladığımda ekipmanım gramaj ve hacim olarak genelde fazlaydı. Zamanla faaliyet yaptıkça işin sürdürebilirliği ve sağlık açısından(bel, boyun, eklem) ekipmanlarımı optimize etmeye başladım. Zayıf biriyim ve taşıyabileceğim kg belli buna yönelik yaptığım faaliyetlerinde eziyetten çok keyfe dönüşmesi için bazı küçülmelere gittim.
Kullandığım Ekipmanlar
Uyku Tulumu

İlk olarak 2260 gr’lık Husky Annapurna uyku tulumumu satarak yerine, Decathlondan Simond Makalu kuş tüyü uyku tulumuna geçtim. İkisi arasında gramaj ve hacim olarak yarı yarıya farklar bulunmakta. Husky tulumumu oldukça düşük sıcaklıktaki uludağ kış faaliyetlerinde fazlaca üşümeden kullandım. Fakat hacim ve gramaj olarak taşımak artık bir eziyete dönüştüğünden değiştirmeye karar verdim. Simond marka uyku tulumum ile de Uludağ’da üşümeden kalabildim. Uyku konforu olarak Husky daha iyi olabilir fakat gramaj ve hacim işin içine girince tercihim diğer yönde oluyor.
Mat
Başladığımdan beri hep köpük mat kullandım. Kullandığım ürünlerde çok iyi sayılmayacak standart matlardı. Bir zaman sonra kaskatı ve tutularak uyanmalar beni farklı arayışlara itti. En sonunda kışında kullanabileceğim bir şişme mat almaya karar verdim ve Decathlondaki Forclaz 700 model şişme matı almaya karar verdim. Bu tercihimdeki en büyük etmen ürünün el kadar yer kaplaması ve 500 gr’lık ağırlığıydı. Köpük matlar daha hafif fakat uyku konforunu yükseltmesi ve az yer kaplaması açısından böyle bir tercihte bulundum. Alıp kullandıktan sonrada bunca sene kendime neden eziyet ettiğim konusunda düşüncelere daldım. (:
Sırt Çantası

Şuanda kullanmakta olduğum sırt çantam Lowe Alpine Cerro Torre 65/85 modeli çanta. Malzemelerin gramajını ve hacmini düşürdükten sonra bu çanta da bana büyük gelmeye başladı.Çanta bel ve sırt desteği konusunda oldukça rahat ve konforlu fakat bu kadar büyük bir çantaya ihtiyacım kalmadı. Daha küçük bir çantaya geçince onu da satacağım. Ağırlığı 2.62 kg olduğundan daha hafif ve kompakt 1.5-1.75 kg’lık bir çantaya geçmeyi düşünüyorum. Tavsiyeleriniz olursa yorumlara yazarsanız sevinirim. Sırt çantası olarak Lowe Alpine modelleri şuanda Sportpursuit indirimde bulunmakta.
Çadır

Hem yaz hem kış faaliyetlerinde kullanmak üzere iki çadırım var. Birisi kampa ilk başladığımda aldığım klasik Quechua Aprenaz çadır. Diğeri ise kış faaliyetlerinde 4 senedir kullandığım Husky Falcon. Her iki çadırında kg ve hacim olarak fazla yer tutmakta. Bu yüzden çadırımı da değiştirme kararına gittim. Son Gürcistan gezimde NatureHike’ın CloudUp modelli çadırını tecrübe ettim. İlk modelinde kronik sorunlar olduğundan bu çadırdan soğudum. Pol sistemi tek bir noktada toplandığından zamanla kullandıkça birleşim noktasında yaşanan aşınmadan dolayı pol baskıya dayanamayıp atıyor. Yeni versiyonda bunu aşmaya çalışmışlar fakat deneyimlemediğim için net bir şey söyleyemem.
NatureHike ultralight ve kompakt ürünler üreten bir Çin şirketi. Outdoor konusunda Avrupa ve Amerikalı markalardan kopyaladıkları ürünleri üreterek çok daha makul fiyatlara orjinallerine yakın kalitede satmakta.
Aliexpress üzerindeki mağazasından çadırlarını DHL ile ücretsiz kargo olarak göndermekte. Çift kapı, çift bagaj ve 4 mevsim kullanılabildiğinden dolayı bana daha uygun olduğunu düşündüğüm Star River modelini almak istiyorum. Türkiye de yine epey bir fiyat farkı oluşmakta. Bu çadırı kullandıysanız veya benzer kullandığınız çadırlar varsa yorumlarda belirtirseniz sevinirim.
Ayakkabı

Ülkemizde maalesef Gore-Tex özellikli ayakkabılar oldukça pahalıya satılmakta. Bu şekilde yurt dışından bir kaç tane çok uygun fiyata ayakkabı aldım. Zaman zaman burada da indirimli bulmak mümkün. Bugüne kadar Salomon, Garmont ve Asolo markalı ayakkabıları kullandım. Yapacağınız faaliyet türüne uygun ayakkabı seçmekte fayda var. Sportpursuit sitesinde şuanda Salomon ayakkabılarda oldukça indirim bulunmakta.
Ultralight olayına girince her şeyi küçültüp hafifletmek oldukça maliyetli oluyor fakat sağlık açısından oldukça faydalı olacağını düşünüyorum. Sık sık kampa veya faaliyete giden birisi olarak bu şekilde geleceğime ve kendime yatırım yaptığımı düşünüyorum.
Kargo maliyeti ve uzaklık bakımından değinmediğim bazı Amerikan mağaza ve siteleri de mevcut onları da yazarak yazımı noktalamak istiyorum. CampSaver, BackCountry, REI, Sierra
Ekipman konusu oldukça detaylı, mevsime, faaliyete göre oldukça değişkenlik göstermekte bu yüzden bunlara değinmek ayrı yazı konuları kullandığım ürünlere yüzeysel olarak değinerek ön bir bilgi edinmenizi istedim. Ürünlerle ilgili soracağınız soruları yorum bölümünde sorabilir veya instagram üzerinden mesaj atabilirsiniz.
Doğayla kalın!