Merhaba bu yazımda yaklaşık 3 senedir severek kullandığım bir ürün olan Forclaz 700 Trekking matını inceleyeceğiz.
Ürün Bilgileri
Ağırlık : L boyutu için 510 gr ağırlığındadır.
Boyut : Boyutlar 180 X 52 X 5 cm.
Kalınlık : 5.5 cm
Paket boyutu : Yaklaşık olarak 10 cm x 26 cm
İzolasyon/R-değeri : 1.6
Öncelikle bu matı tercih etme nedenlerime değinmek istiyorum. Yaklaşık 8 senedir kamp yapan birisi olarak ben de ilk olarak köpük matlarla kamp yapmaya başladım. Daha sonra tecrübe ettikçe kendim için neyin doğru veya yanlış olduğunu görmeye ve ekipmanlarımı da bu tecrübeler doğrultusunda yenilemeye karar verdim. İlk yıllarda daha ağır çanta ve ekipman tercihinde bulunduktan sonra zamanla malzemeleri daha az hacimli ve daha hafif veya ultra hafif olacak şekilde yenileme uğraşına girdim. Bunda tabii günler süren uzun yürüyüşlerin etkisi oldu.
Bu uğraşa girmemle beraber ana kamp yükümü ne kadar hafifletirsem o kadar hafif olacağımı düşünerek, çanta, çadır, uyku tulumu, mat ve kamp mutfağımı zamanla yeniledim. Tahmin edersiniz ki bu tür ekipmanlar ne kadar az yer kaplar ve hafif olursa fiyatı da bir o kadar artar. O yüzden bu yenileme süreci birden değil de önceliklendirme yaparak birkaç yıla yayılmış şekilde gerçekleşti.
Şimdi bu matı tercih etme nedenlerime gelelim. İlk olarak doğada konfor arayışım yok aslında fakat bu işi daha sürdürülebilir ve uzun yıllar devam ettirebilmek adına, kas iskelet sistemine en az zararı vermemiz gerekiyor. Önceki tecrübelerimden köpük matta geceyi geçirmek çok konforlu olmasa da 1-2 günlük faaliyetlerde buna katlanabiliyordum. Fakat daha uzun süren faaliyetler yapmaya başlayınca, kamp dönüşlerinde boyun ve sırtta oluşan tutulma ve ağrılar birşeylerin habercisi gibiydi. Burada şişme mat aslında köpük mata göre daha ağır fakat sağladığı konfor bakımından taşımaya değer bir malzeme.
Ürün boyutu ve ağırlığı
Ürün boyut olarak yaklaşık bir 750ml lik su şişesi boyutunda ve ağırlığı 510 gr. İlk gördüğümde bu boyut ve ağırlıktaki bir ürünün böyle bir konfor sağlayacağı düşüncesi bile beni mutlu etmişti. Ultra hafif olmasa da hafif olması ve paket boyutu benim için bir tercih sebebi oldu. Burada değinmem gereken birşey ürün boyu. Ben 176 cm uzunluğundayım. Ürün 180 cm olmasına rağmen bazen ayaklarım dışarıda kalabiliyor. Bu yüzden alırken denemenizde fayda var. Ben ürünü alırken sadece tek boyutu olmasından dolayı farklı bir seçeneğim yoktu fakat daha sonra daha uzun bir modeli de raflara geldi.
Sürdürülebilir kullanılabilirlik
Bu terimi ben uydurmuş olabilirim 🙂 Fakat ekipmanlarımı alırken artık buna önem veriyorum. Bir ekipmanı alırken genelde o an gözümüze hoş gelebiliyor fakat günler süren faaliyetlerde bazı ekipmanlar gerçekten can sıkıcı olabiliyor. Burada değinmek istediğim nokta aslında ürünün şişirilme eforu. Yaklaşık olarak 15-20 nefeste ürün yatılabilecek hale geliyor. Her sabah indirip her akşam tekrar şişirip ve bunu günlerce tekrar ettiğimizi düşünürsek bu göz ardı edilmemesi gereken bir konu. Aynı zamanda ürünün indirildikten sonra tekrar katlanıp paketlenip eski boyutuna gelmesi de önemli. Bunun için genelde ürünü açarken nasıl açtığıma dikkat eder ve aynı şekilde katlamaya özen gösteririm. Decathlon bu mat serisi için yine pompalı şişme mat çantasını geliştirmiş. Seri sonu indiriminden uygun fiyata bunu da edindim. Evde deneyerek 3-4 nefeste matın tamamının şiştiğini gözlemledim. Bu da uzun yürüyüşlerde benim için yeterli.
Şişirme ve söndürme tıpaları
Bu bazı markalarda tek tıpa olacak şekilde dizayn ediliyor ve ürün hava kaçırınca, tekrar şişirmek istediğimizde olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Bu yüzden iki ayrı tıpa olması güzel düşünülmüş bir özellik. Fakat önceden incelemesini yaptığım şişme yastığımda da tek tıpayla işi bir buton aracılığı ile çözmüşler. Butona basarak indirme ve söndürme arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Bu tür yenilikçi çözümleri de seviyoruz. Sonuçta burada bu yenilikle bir tıpa az üretmek hem doğaya verilen zararı azaltıyor hem de ağırlıktan bize geri dönüş sağlıyor.
Uyku konforu
Şunu net bir şekilde söyleyebilirim ki eğer köpük mattan böyle bir şişme mata terfi ediyorsanız kendinizi evinizde gibi hissedeceksiniz 🙂 Köpük matta sağa sola yatmalarda oluşan uyuşmalar bu matta oluşmadı. Yerden yüksekliği 5.5 cm kalınlığında olduğu için yerle temas etmeniz pek mümkün değil. Burada değinmeden geçemeyeceğim bir diğer özelliği ise mat üzerinde bulunan tulumun kaymasını önleyen kaydırmaz bantlar. Bu sayede gece uyku esnasında mat üzerinden kayıp zeminle temasınızın önüne geçilmiş.
Isı ve izolasyon performansı
Matın R-değeri (yerden yalıtım, ne kadar yüksekse o kadar iyi) 1.6, bu değerdeki matlar genel olarak 2 veya 3 mevsim olarak geçer ve kullanılır. Fakat ben ince bir köpük matla beraber kış aylarında da karlı zemin üzerinde kullandım. Uyku tulumunuz ne kadar iyi olursa olsun eğer kullandığınız matın R-değeri kullandığınız mevsim koşuluna uygun değilse konforlu bir uyku geçiremezsiniz. Bu yüzden bu kısım önemli. Aynı şekilde ayakkabınız iyi olabilir ama içine giydiğiniz çorapta bir o kadar önem taşır. Bu tür malzemelerde beraber kullandığınız ekipmanlarında birbirini destekliyor olması önemlidir.
Fiyat performansı
Yazının başında da belirttiğim gibi ürünü yaklaşık 3 senedir kullanıyorum. Ben aldığım zaman 270 tl civarındaydı. Şimdi dolar kurları yüzünden iki katından daha pahalı. Fakat bu matı en az 60 gece kullanmışımdır ve parasını çoktan çıkardı. Bu tür malzemelerde (çadır, uyku tulumu, mat) para verirken ne kadar kullanabileceğimi hesaplayıp harcama yaparım. Bu matın ücreti o zamanlar otelde bir gecelik ücrete eşitti mesela 🙂 Şu an piyasada sanırım bu fiyata bu konforu alabileceğiniz bir mat bulunmuyor. Fiyat olarak çok üstlere çıktığınız durumlarda daha ufak, hafif ve konforlu matlar tabii var ama bu benim işimi görüyor diyebilirim.
Sonuç
Sonuç olarak bu matı kimlere öneririm. Bütçesi kısıtlı fakat köpük matın konforsuzluğundan sıkılmış, günler süren uzun ve yorucu yürüyüşlerden sonra gece bir nebzede olsun konforlu bir uyku arayışında olanlar düşünmeden alabilir.